Energetische renovatie van sociale woningen Florair II en III

© Sto - Florair
© Sto - Florair

In een ambitieus project om de leefkwaliteit in sociale woonwijken aanzienlijk te verbeteren, ondergingen de gebouwen Florair II en III in Jette een grondige renovatie. Deze twee uit vier gelijkaardige constructies maken deel uit van een grootschalige inspanning om 181 appartementen niet alleen energiezuiniger, maar ook comfortabeler te maken voor hun bewoners. De gevels speelden een essentiële rol bij het aangaan van belangrijke technische en architectonische vraagstukken. Onderzoek bracht namelijk stabiliteitrisico's aan het licht, en de strenge eisen op vlak van brandwerendheid en energetische prestaties zorgden voor de nodige uitdagingen.

Praktische en technische uitdagingen

Met een investering van circa 14 miljoen euro werden de hoogbouwcomplexen Florair II en III getransformeerd terwijl de bewoners in hun appartementen konden blijven. Dit vergde een uitgekiende planning en communicatie tussen de verschillende partijen.

Vanwege stabiliteitsrisico's van de betonnen draagstructuur was extra zorg nodig voor het gewicht van de gevelisolatie en -afwerking. Om de verspringende ondergrond te egaliseren, werd gekozen voor een licht en flexibel geventileerd voorgehangen systeem, StoVentec M in combinatie met een minerale wolisolatie, dat uitstekende thermische prestaties biedt. Een lattenstructuur ving de onregelmatigheden op, waarna de gevelafwerkingen, StoGlasmozaïek en sierpleister, werden aangebracht.

“Er werden op de Florairgebouwen meer dan 3.000 m² Sto-producten gebruikt”, zegt productmanager Alexander Rickert van Sto. “Het gaat om de voorgehangen, geventileerde gevelsystemen StoVentec M (1.700 m2 glasmozaïeken) en StoVentec R (1.680 m2 sierpleiser). Ze werden beiden bevestigd op de Stoventec Carrier Board S. De plaat wordt vervaardigd uit epoxy en glasgranulaat. Dat bestaat uit 88% gerecycleerd glas. Een plaat weegt 6 kg/m² waardoor ze zeer makkelijk te hanteren is op stellingen. Daarnaast kan ze bewerkt en op maat gemaakt worden met een eenvoudig breekmes.”

De zorgvuldige keuze van materialen en systemen zorgde niet alleen voor een oplossing voor de structurele uitdagingen, maar voldeed ook aan de hoge veiligheidsnormen die in België gelden voor de brandwerendheid van gebouwen. Door het gebruik van rotswol, kan brandoverslag niet over de gevel gebeuren en bevordert de brandveiligheid van het volledige gebouw. ​

Schwung van de jaren 50

Florair II en Florair III in Jette zijn voorbeelden van de karakteristieke architectuur uit de jaren 50, met een slanke en hoge structuur en een gevel uit betontegels met verregaande detaillering. Deze charme wilde André Kempe, architect bij Atelier Kempe Thill behouden.

De gehele sokkelzone en de tussenstukken tussen de balkons werd vanaf de buitenkant geïsoleerd met het gevelsysteem StoVentec M met dragerplaat, gekenmerkt door gerecycleerd glasgranulaat en maatwerk. De afwerking gebeurde met sierpleister en StoGlasmozaïek.

"De initiële sokkel was uitgevoerd met geveltegels in blauwsteen, waarop we de isolatie met gevelafwerking StoGlasmozaïek aanbrachten. Bij de vernieuwing streefden we ernaar om trouw te blijven aan het unieke karakter van het oorspronkelijke ontwerp, en ook voor een product te kiezen dat qua prestaties aan de hoge eisen voldoet," aldus André Kempe.

Het grote voordeel is dat StoGlasmozaïek eenvoudig kan worden gelijmd op het onderliggende isolatiesysteem.

Je krijgt een soort slangenhuid, een gevelbeeld uit kleine glastegeltjes die lichtreflectie en dieptewerking creëren”, vertelt Kempe.
Alexander Rickert vult aan: “De glasmozaïeken zijn 4 en 8 mm dik en bestaan in een veertigtal kleuren en uiteenlopende formaten. Het glaselement op zich is doorzichtig. De kleur wordt op de achterzijde aangebracht en komt door lichtinval tot leven.”

De mix van de glaselementen, witte sierpleister voor de inpandige terrassen, en metalen gevelbeplating voegt een moderne flair toe met behoud van het authentieke karakter. De gebouwen Florair II en Florair III zijn vrijwel identiek, met subtiele verschillen in gevelkleur.

Energetische en esthetische herwaardering

De renovatie omvatte het volledig strippen en isoleren van de gevels, vernieuwen van het schrijnwerk, en een algehele technische update. Met als resultaat een drastische vermindering van de energiekosten en een CO2-uitstoot reductie van 65%. De beide gebouwen voldoen nu aan de criteria van lage-energiewoningen.

“Op energetisch vlak en brandveiligheid is het gebouw perfect in orde,” beaamt André Kempe.

Dankzij de geleverde inspanningen om de algemene isolatie van de gevel te verbeteren en het ventilatiesysteem te vervangen, daalt de nood van verwarming aanzienlijk. De uitstoot van broeikasgassen van de twee gebouwen kon zo worden teruggebracht van 1200 ton per jaar naar 450 ton per jaar, ofwel een vermindering van meer dan 65%.

De renovatie van Florair II en III staat symbool voor een nieuwe standaard in sociale woningbouw, waarbij duurzaamheid, bewoonbaarheid en respect voor historische waarde hand in hand gaan.

Kirsten Van Pee

Kirsten Van Pee

Press Officer

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Sto

Sto NV ontwikkelt en produceert al meer dan 60 jaar producten voor de wereldwijde bouwsector. In het productengamma vindt men naast gevelisolatiesystemen ook gevelverven, interieurverven, sierpleisters, vloercoatings en betonherstellingsystemen. Als technologieleider spelen ze op het vlak van ontwikkeling een toonaangevende rol. Regelmatig lanceren ze dan ook innovatieve, gepatenteerde producten die voor kleine revoluties in de markt zorgen. Surf voor meer informatie naar www.sto.be